Baker Boys – helafton med barndomsgänget från Bagis

Baker Boys på Kvarnen 18 okt 2019 (Foto Kecke)

13 glada själar uppväxta i Bagis (Bagarmossen) träffades återigen och åter på Kvarnen denna soliga höstdag i oktober 2019. Ja för några av oss blev det en lång helafton. Från Kvarnen till en pub i Söderhallarna, till USINE, en fancy restaurang till ett sista vattenhål, Malmen, där Dag och jag hamnade i meningen med livet.

När vi blir så pass många så hinner man ju inte prata med alla utan det blir med dem man råkar hamna vid. Och denna rapport blir utifrån mitt personliga perspektiv.

Vid bordet på bilden ovan satt jag mellan Björn Karlsson och Janne Ahlén (närmast) och på andra sidan Berra, ”Riddarn” och ”Plingis” närmast kameran. Bortre bordet ser vi ”Inka” och ”Mano” mitt emot varandra. Anders Åberg dold i samspråk med Staffan Löwenborg. Lennart Didrik och Tommy Broäng dolda och längst bort, Dag DiMeo och Hasse Stålhammar. Kenneth ”Kecke” tog bilden.
Det var spännande att prata med Björne och gärna att det leder vidare i gemensamma intressen kring politik mm. Janne Ahlén känd från popgruppen Hounds berättade om hur kärleken och livet utvecklats och även om minnen från idrotten.
Fick höra att Plingis och Tommy var med i en fotoklubb som skulle jubilera och påmindes om min egen karriär som fotograf i unga år. Jodå det fanns en sådan som ledde till publiceringar i Expressen, DN och tidningen Foto vilket utvecklades till bildspelsproduktion, ett media som nu mer eller mindre dött ut.

Så gick vi vidare till Pig and Whistle i Söderhallarna. Mitt i bilden ser vi Björne som fick min senaste bok Mörkrets Furstar och jag hoppas på en återkoppling eftersom det är en liten upplaga gjord för justeringar och förbättringar.

Dino, Kecke, Björne K, Tommy B, Mano (dold) Hasse (Foto BP)

Senare på kvällen satt jag ihop med Hasse, Staffan, Dag och Kecke. Det var dom som under olika perioder kom att stå mig närmast.

Staffan – best buddy – under högstadiet och Dag som jag senare i livet kom mycket nära. Men innan dess var Hasse min bästa polare från 4-5 års ålder till slutet av lågstadiet. Under dessa fem år upptäckte vi Bagis i allt större svängar men det som blev kvällens stora överraskning var då Hasse sa:

Jag kommer ihåg då du fick det där ärret i pannan.

Nu ska man ha klart för sig att jag har ärr i huvudet från ett flertal tillfällen men det som Hasse hänvisade till är det mest spektakulära och allvarliga från 1954. Jag var kanske ännu inte fem år men äventyrslysten och på den tiden byggdes det överallt i Bagarmossen och sprängtråd var ett samlingsobjekt. Vi var på en byggnadstomt där man sprängt sönder ett berg och där det stod en murbrukslave uppställd på en planka för att torka. Jag hade väl sett en sprängtråd och gick under lådan för att hämta den då plankan gav vika och lådan slog mig i bakhuvudet så att jag spräckte skallen mot en vass sprängsten. En fjärdedel av huvudsvålen slets loss och hängde som en mask framför ansiktet och jag såg ingenting eftersom blodet forsade nedför ansiktet.
Jag upplevde att någon lyckades lyfta lådan och sedan få hem mig. Det var en jämnårig kompis som varit med och jag har alltid förundrats över vilka enorma krafter denne person måste ha fått tillgång till men kom inte ihåg vem det var.

Det har nu gått 65 år sedan händelsen och denna kväll fick jag reda på att det var Hasse som var min räddande ängel. Tack Hasse!

Det blev sedan ambulans och en dryg månad på Sös fastspänd i en säng, med armarna låsta och med huvudet fixerat i en ställning. Total orörlighet i ett mörkt rum. Pappa och mamma fick hälsa på en gång i veckan och stå och titta genom ett litet dörrfönster. Och jag minns ledsenheten över att inte kunna höra dem.
Så dessa Baker Boys-möten kan ge mycket till ens egen livshistoria och den gemensamma uppväxten.

Fick också höra historier från andra sidan det vill säga dem som spelade i motståndarlag och när vi möttes i kamper på isen och fotbollsplanen. Fick också höra om Riddarns kamp mot en tuff sjukdom och kunde inte låta bli att informera om dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” (Streama på Vimeo).


Dag ledde oss vidare till Usine där vi träffade hans vän krögaren Nicola Ingrosso. Denna kväll var det flera som jag inte fick tillfälle att prata med men hoppas få det i kommande Baker Boys-träffar.

Stort tack alla för en trevlig kväll.

Börje Peratt

En reaktion på ”Baker Boys – helafton med barndomsgänget från Bagis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s