Med Trump i backspegeln


Min essä ”Mörkrets Furstar – från Machiavelli till Trump” avslutas med sju juridiska skäl att avskeda ett högt befäl i den amerikanska krigsmakten och som landets president och högste befälhavare fanns det alla anledning att pröva Trump.

Skäl till att avsätta en officiell makthavare är (Länk):
1)Tjänstefel.
2)Brottsliga förbrytelser.
3)Brott mot förfaranderegler.
4)Falska officiella uttalanden.
5)Opassande beteende.
6)Grymhet och misshandel av personer som man är avsedd att skydda.
7)Misslyckande som resulterar i förlust av kontroll över landet.

(Beskrivningen av hur Trump missbrukat landets förtroende och är skyldig till anklagelser i alla dessa sju skäl finns i boken.)

Genomgången av dessa sju skäl på Trumps agerande visade att han med råge är djupt belastad och kan dömas på alla sju punkter. När nu det amerikanska folket valt att avsätta honom efter en kaotisk period där Trump i princip hånat Vita huset och landets demokratiska institutioner och splittrat befolkningen skulle man kunna dra en djup pust av lättnad.

Men nej det är inte över. Denna självglorifierande och skrävlande karaktär som är världsbäst på allt, måste naturligtvis också vara världsbäst som den sämste förloraren och vägra inse att han är bortvald. I detta har ingått att försöka övertyga en partivän om att i sin stat ”hitta” de drygt 12000 röster som behövdes för att han skulle vinna staten. Trump degraderade sig till lägsta bananrepublikpresident men i själva verket finns det sådan parlamentarisk styrka i USA att han nu istället riskerar riksrätt.

Trots detta är kanske inte Trump den värsta överraskningen han är ju så enkelspårig att han i allt kaos ändå blir lätt att genomskåda. Han avslöjades av sin exfru som våldtäktsman och har hundratals kanske tusentals anklagelser mot sig då han gjort allvarliga övergrepp på kända och okända kvinnor och flickebarn. De allvarligaste av dessa har hans torped/advokat kunnat lösa med mutor som advokaten fått fängelsestraff för. Trump har över 3000 åtal i domstol mot sig där han vägrat betala löner och arvoden och på det sättet bedragit amerikanska medborgare på sin rättmätiga ersättning. Han har gjort miljardkonkurser vilket också är ett sätt att springa från notan. Han är således världsbäst på att inte göra rätt för sig.

Han har understött polisvåld och mord på oskyldiga och mest uppmärksammat är kanske Trumps stöd till den Saudiarabiska prinsen, Mohammed bin Salman och hans anstiftan till mord på den saudiska journalisten Jamal Kashoggi (Länk).

Allt detta till trots är det inte det som gör mig mest chockerad och sorgsen. Nej det är alla de som slutit upp kring Trump även här i Sverige. Hur är det möjligt? Vad är det dom har missat? Att han separerat 2000 barn från sina föräldrar som vandrat över den mexikanska gränsen och sedan fängslat barnen på platser där föräldrarna inte kunnat återfinna dem. Tycker dessa Trumpfans-kvinnor att hans agerande är okej? Eller har de tagit ett förnekelsepiller. Visst finns det män i denna fan-klubb men dom kan jag på något sätt avföra som rasister och förvillade alternativister som också skulle ha följt Hitler. Ja inte vet jag, många kvinnor stod också med rakt utsträckt högerhand då Hitler passerade. Men här finns även en annan mycket försvårande omständighet. Har det verkligen undgått dessa kvinnor att Trump inte bara är världsbäst på lögn utan också som våldtäktsman och pedofil? Vad är det de har missat? Eller är det så enkelt att dessa kvinnor bejakar detta djuriska predatorbeteende?

Ja, jag blir inte klok på detta men det har också lärt mig att inte ta det självklara för givet. Alltför många tycks missa det väsentliga och kan lockas av det mest bisarra. Vi lever i en tid då detta återigen blir uppenbart. Från att ha haft en tro på mänskligheten och det sunda förnuftet är jag nu alltmer övertygad om att bland alla dessa fantastiska människor, där det också finns de ruttna, de falska, mobbarna, våldtäktsmän och mördare, finns det också despotens beundrare och följare. Till synes vanliga människor följer förtryckaren. Det gjorde mig först förvånad men idag förfärad.

Med detta sagt så har USA och världen sannolikt gått ur askan i elden. Det styre som nu har kommit öppnar vägen för genomförande av den globala fascismen där Biden-Harris bara blir lydiga instrument. Denna makt som jag kallar ”hydra”, har också lagt under sig nästan alla världens demokratier med hotet om sjukdom som vapen.

Hur världen klarar av detta ser jag just nu ingen ljusning på. Finns det en tredje kraft? Folket? Det sägs att den amerikanska revolutionen då amerikanerna frigjorde sig från engelskt styre och fick sin kraft då 5% av befolkningen hade modet att göra uppror. Flertalet hade nog kommit till insikt men det krävs mod att gå från insikt till handling.

Börje Peratt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s