Naturkatastrof i Värtan


Häromdagen då värmeböljan åter slog till med 28 grader i luften cyklade vi ned till Värtan för att ta ett dopp. Det var en dag då badstranden borde vara full av barnfamiljer. Men det såg märkligt nog halvtomt ut. Vi tog oss ut till vår bergknalle och förberedde oss för ett välkommet bad. Vi har flytt hit för att undvika den ökande mängden alger. Så det har varit normalt sett ganska fritt från alger och växtlighet men nu en nästintill ogenomtränglig meterhög sörja av ljusgrön algväxt. Hur hade det kunnat ske och så snabbt?

Jo försommaren var varm men det har den varit förr.

Jag minns hur motsvarande algväxt uppstod för 20 år sedan i vår favoritvik utanför Svartsö (Stockholms mellanskärgård) efter att mellanskarven tagit över en ö där. Men här i Värtan?

Vi lade oss på vår bergknalle och så säger Ritva vad är det där? Jag reser mig upp och spanar över vattnet. Det ser ut som ett par hundra meter långt svall som närmar sig. Men det är något som inte stämmer. Plötsligt ser vi att det alldeles ovanför ytan flyger en utsträckt flock fåglar. Flera hundra djur i samstämd attack mot vaddå. Så inser jag att det är den ökända kinesiska mellanskarven. Och talar om för Ritva att det är så de jagar fisk. Inte visste jag att de fanns här i Värtan. En badande granne informerar då om att ”jodå de har tagit över minst en ö. Du ser den därborta, den vita spökön. Den började bebos för kanske 10 år sedan. Man uppskattar det till 500 exemplar idag.”

Okej då förstår jag varför människorna vid badet klagat på växtligheten i vattnet och varför sportfiskarna inte längre får fisk i Värtan.

Jag är dock mer fascinerad av att för första gången se hur samstämt och effektiv denna flock jagar. Sveper över vattnet, skrämmer upp och ringar in fisken.

Mellanskarv jagar

Skarven är en ekologisk katastrof (Piteå tidning)

Med vetskap om att mellanskarven konsumerar mellan 400-800 gram fisk om dagen och att den kan glufsa i sig en stor gädda kan man räkna ut att denna flock, lågt räknat 300 djur, åderlåter Värtan på 150-200 kilo om dagen. På ett år blir det 50 ton fisk. 50 000 kilo! På tio år blir det 500 ton! Skulle vi räkna på 500 djur blir det naturligtvis avsevärt mer.

Eftersom mellanskarvens träck är den i särklass mest högoktaniga kan vi räkna ut att när en stor del av detta träck hamnar i vattnet, trots att det också naturligtvis är orsaken till träd-döden på de öar den tar i besittning, så sprider den stora mängder gödsel och orsakar övergödning i vattnet. Bottendöden kring dessa öar kan sträcka sig kilometervis åt alla håll. Och då tar algerna över.
Det kan tyckas märkligt att: EU ligger bakom Östersjöns bottendöd-rekord.

Konsekvenserna av mellanskarvens jakt blir att först ryker små och mellanstorlekarna av abborre och gädda och naturligtvis även gösen, därefter vitfisken som är andra fåglars föda. Så mellanskarven tränger efterhand ut annan sjöfågel. Havsörnen är väl den enda som gynnas av mellanskarvbeståndet.

Hur Nordens värsta inkräktare fridlystes
När vi blev medlemmar i EU var det just EU som fridlyste fågeln och den ökade från 2000 exemplar i Kalmarsund till idag kanske en miljon fåglar i Östersjön och Nordens vatten. Tillsammans med sälen har den minskat fiskebeståndet till katastrofnivåer och vi uppmanas sedan i år att inte fiska vår tidigare vanligaste matfisk abborre och gädda.

Vilka försvarar då denna miljökatastrof? Märkligt nog är det ornitologerna. De har kämpat för att få fågeln fridlyst. EU, Ornitologer och Naturvårdsverket tar död på Östersjön.

Den senfärdiga nordbon åtlyder EUs lagar och ser på då katastrofen sker.
I min värld skulle man nattetid lägga ett stort nät över dessa öar, fånga in alla djur och avliva dem.

En statlig myndighet, SLU, har fått i uppdrag av EU att inventera invasiva djur i Sverige.. Eftersom mellanskarven är skyddad av EU vågar de väl inte ta upp den problematiken. Då återstår civilt motstånd alternativt ett dött hav.

Börje Peratt

Lämna en kommentar